Sałatka śledziowa z buraczkami

  • 8 porcji | 765 min.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i drobno pokrojoną gruszką, z dodatkiem majonezu wymieszanego ze śmietaną, przełamana smakiem buraczków w połączeniu z gruszką, cebulą i żurawiną.

Składniki

4 Filety Filet śledziowe z tacki
4 Łyżki Majonez Dekoracyjny Winiary
2 Łyżki Śmietana kwaśna 12%
2 Sztuki Ziemniaki Ugotowane w Mundurkach
1 Sztuka Cebula mała
1 Słoik Buraczki tarte (wiórki)
2 Sztuki Gruszki
1 Trochę Żurawina suszona
1 Sztuka Czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 Łyżka Olej
1 Szczypta Sól
1 Szczypta Pieprz
1 Szczypta Cukier

Sposób przygotowania

  1. 1

    Filety śledziowe, ziemniaki, cebulę i obraną gruszkę pokrój w kostkę. Dodaj Majonez i śmietanę, wymieszaj, dopraw pieprzem.

  2. 2

    Buraczki odsącz z nadmiaru soku.

  3. 3

    Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na oleju z żurawiną, duś razem 2-3 minuty. Dodaj buraczki i cebulę czerwoną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  4. 4

    Sałatkę ułóż kolorami na przemian obok siebie. Udekoruj natką pietruszki.

  5. 5

    Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin lub do następnego dnia.