• 20 porcji | 30 min

Nie każde spotkanie ze znajomymi musi być zaplanowane. Czasem po prostu zapraszasz kilka osób na wieczór i wszyscy świetnie się bawią. Nasz prosty przepis na efektowne kanapeczki idealnie sprawdza się właśnie w takich przypadkach. Składniki, które zwykle masz w lodówce: jajka, szynka, mozzarella, oliwki czy ogórek, do tego Majonez Dekoracyjny WINIARY, odrobina fantazji i gotowe! Pyszna zabawa gwarantowana!

Minikanapka z jajkiem

Składniki

5 kromek prostokątnego chleba ziarnistego
10 jajek (1 jajko na 2 osoby)
Majonez Dekoracyjny WINIARY
ulubione kiełki
chili do posypania
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 1Włóż jajka na 8 minut do gotującej się wody.
  2. 2Wyjmij, a po schłodzeniu – obierz i poprzekrawaj poziomo na połówki.
  3. 3Od każdej połówki jajka odetnij czubek, by można ją było postawić na kanapce.
  4. 4Odkrój skórkę od każdej kromki chleba i przekrój je na cztery kwadratowe części.
  5. 5Każdą część posmaruj majonezem, ułóż na niej kiełki i połówki jajek.
  6. 6Na końcu – udekoruj majonezem, chili oraz natką pietruszki.

Minikanapka z szynką, serem, korniszonem i oliwką

Składniki

5 kromek prostokątnego chleba ziarnistego
5 plastrów szynki wiejskiej
5 plastrów żółtego sera
20 korniszonów
20 oliwek
20 wykałaczek
Majonez Dekoracyjny WINIARY

Sposób przygotowania

  1. 1Z każdej kromki chleba odetnij skórkę, a następnie przekrój je na cztery kwadratowe części.
  2. 2Każdą część posmaruj majonezem.
  3. 3Na plastrach szynki ułóż żółty ser i zwiń je w ruloniki.
  4. 4Każdy rulonik pokrój na cztery części i każdą z nich ułóż na kwadratowej kanapeczce, we-wnątrz umieszczając korniszon, a wierzch dekorując oliwką.
  5. 5Gotową minikanapkę przebij wykałaczką.

Minikanapka z pomidorkami i mozzarellą

Składniki

5 kromek prostokątnego chleba ziarnistego
20 pomidorków koktajlowych
20 minikulek mozzarelli
20 wykałaczek
Majonez Dekoracyjny WINIARY

Sposób przygotowania

  1. 1Każdy pomidorek przekrój na 3 części, podobnie – kulki mozzarelli.
  2. 2Odetnij skórkę od każdej kromki chleba i pokrój je na cztery kwadratowe części.
  3. 3Każdą część posmaruj majonezem.
  4. 4Przełóż pomidorki mozzarellą i ułóż na kwadratowych kromkach chleba.
  5. 5Na koniec każdą minikanapkę przebij wykałaczką.

Minikanapka z salami

Składniki

5 kromek ciemnego chleba
20 plasterków salami
10 korniszonów
10 pomidorków koktajlowych
10 pasków z cukinii
10 pasków z zielonego ogórka
20 wykałaczek
Majonez Dekoracyjny WINIARY

Sposób przygotowania

  1. 1Przy pomocy obieraczki do warzyw odkrój z cukinii dziesięć wąskich pasków-wstążek.
  2. 2Następnie zrób to samo z zielonym ogórkiem.
  3. 3Zwiń w rulonik.
  4. 4Odetnij skórkę od każdej kromki chleba i pokrój je na cztery kwadratowe części.
  5. 5Każdą część posmaruj majonezem.
  6. 5Następnie ułóż na nich ruloniki z cukinii lub ogórka, plasterki salami złożone na cztery, po-łówki korniszonów i połówki pomidorków koktajlowych.
  7. 5Na koniec każdą minikanapkę przebij wykałaczką.