Kanapka małego urwisa

  • 2 porcje | 8 min

Dzieci uwielbiają kanapki i… dobrą zabawę! Nasz prosty przepis łączy jedno i drugie! Zabawne i pyszne kanapki błyskawicznie poprawią nastrój małego łakomczucha i dostarczą porcję energii na dalsze psoty. Klasyczny zestaw składników – szynka, pomidor, żółty ser i sałata – idealnie komponuje się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Uwaga! Te kanapki znikają w mgnieniu oka – warto od razu przygotować więcej!

Składniki

2 kromki chleba tostowego
2 liście sałaty
1 plaster wiejskiej chudej szynki
1 ½ plastra żółtego sera
1 plaster pomidora
1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
4 plasterki ogórka
ulubione kiełki
2 borówki

Sposób przygotowania

  1. 1 Kromkę pieczywa tostowego posmaruj majonezem.
  2. 2 Ułóż na niej sałatę, szynkę i plaster sera.
  3. 3 Przekrój kanapkę na pół po skosie.
  4. 4 Plasterek pomidora przekrój na pół, a każdą połówkę układaj na szynce tak, aby wystawała w dolnej części kanapki, skórką na zewnątrz.
  5. 5 Następnie pokrój pozostałe pół plasterka sera na paseczki i ułóż je jak ząbki na plasterkach pomidora.
  6. 6 Drugą kromkę chleba posmaruj majonezem i także przekrój po skosie na pół.
  7. 7 Przykryj przygotowane wcześniej kanapeczki tak, by powstały dwa trójkąty.
  8. 8 Każdą kanapeczkę udekoruj na wierzchu dwoma plasterkami ogórka, na których układaj borówki przekrojone na pół – to będą oczka.
  9. 9 Na koniec ułóż czuprynkę z porcji kiełków.