Naleśniki - Sakiewki z farszem

  • 10-12 porcji | 90 min

Wszyscy lubią naleśniki, dlatego wśród naszych propozycji świątecznych potraw nie mogło ich zabraknąć. Ty razem postanowiliśmy połączyć tradycję z odrobiną nowoczesności i zaprezentować nową wersję przepisu na naleśniki. Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem, faszerowane kurczakiem, pieczarkami i grzybami, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego Winiary, idealnie nadają się na pierwszy lub drugi dzień świąt… A także po świętach! Przekonaj się!

Składniki

Naleśniki:
2 jajka
400 ml mleka
400 g mąki
ok 200 ml wody
100 g zblanszowanego szpinaku
1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego Winiary
Farsz:
4 piersi z kurczaka
2 cebule
150 g pieczarek
20 g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
6 łyżek Majonezu Dekoracyjnego Winiary
100 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
szczypiorek lub niepalny sznureczek do zawiązywania sakiewek

Sposób przygotowania

  1. 1 Naleśniki:
  2. 2 Mleko z wodą, jajko, mąkę, łyżkę majonezu i szczyptę soli zmiksuj razem na jednolite ciasto. Połowę tak przygotowanego ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj zblanszowany i posiekany szpinak i zmiksuj jeszcze raz. Następnie, na rozgrzanej teflonowej patelni, usmaż naleśniki, z każdego rodzaju ciasta osobno. Ponieważ w cieście jest majonez – nie musisz używać tłuszczu do smażenia.
  3. 3 Farsz:
  4. 4 Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na oleju, na rozgrzanej patelni. Następnie – dorzuć cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż wszystko razem 10 minut. Namoczone uprzednio grzyby posiekaj i dołóż na patelnię. Dolej wodę, pozostałą z namaczania grzybów (pamiętaj, by przecedzić ją przez gazę). Duś farsz do momentu, aż woda wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do ostygnięcia.
  5. 5 Sakiewki:
  6. 6 Naleśniki, zwykłe i szpinakowe, smaruj z jednej strony majonezem, układaj na każdym porcję farszu, posypuj cheddarem, startym na tarce o grubych oczkach, po czym – składaj w sakiewki. Każdą sakiewkę związuj łodyżką szczypiorku lub niepalnym sznureczkiem. Tak przygotowane sakiewki układaj w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Majonez sprawi, że sakiewki nie będą przywierać do naczynia, za to ładnie się przyrumienią.
  7. 7 Sakiewki z naleśników zwykłych i szpinakowych podawaj poukładane naprzemiennie na półmisku. Przed podaniem, możesz zamienić niepalny sznureczek, którym przewiązane są sakiewki, na bardziej dekoracyjny, kolorowy.