Chrupiący karp z sosem koperkowym

  • 8-10 porcji | 45 min

Planujesz podać karpia na kolację wigilijną? Panierowany, podsmażony na złoto karp, z sosem na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary, to prosty przepis na smaczne święta.

Składniki

2 oczyszczone karpie po około 1,5 kg każdy
250 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary (jeden słoik)
100 g mąki
100 g panko lub grubszej bułki tartej
1 pęczek koperku
1 cytryna
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1 Sos:
  2. 2 1. Do 150 g Majonezu Dekoracyjnego Winiary wsyp drobno posiekany koperek i wymieszaj.
  3. 3 2. Dodaj startą skórkę i sok z połówki cytryny.
  4. 4 3. Dopraw sos solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  5. 5 Karp:
  6. 6 1. Karpia pokrój w dzwonka, posól i odstaw.
  7. 7 2. Po 10 minutach opłucz rybę, wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
  8. 8 3. Panieruj karpia, najpierw obtaczając w majonezie (po przygotowaniu sosu zostało ci 100 g), a następnie – w bułce tartej/panko, tak by panierka dokładnie pokryła każdy kawałek ryby.
  9. 9 4. Smaż na rozgrzanym oleju, na patelni lub w rondelku, aż ryba będzie złotobrązowa.
  10. 10 5. Po usmażeniu każdy kawałek odkładaj do odsączenia na papierowy ręcznik.
  11. 11 6. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i ćwiartkami cytryny.