Szparagowe ABC...






Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca i właśnie wtedy jest najlepszy czas, by cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Szparagi są lekkostrawne, a przy tym pożywne, mają także wyjątkowo dużo witamin i minerałów. W sprzedaży są dostępne trzy ich rodzaje – białe, zielone oraz rzadziej spotykane fioletowe. Najprostsze do przygotowania są zielone. Są najcieńsze i mają najbardziej wyrazisty smak. Nie wymagają obierania – przed przygotowaniem wystarczy tylko odłamać zdrewniałą końcówkę (powinna łatwo oddzielić się od reszty pędu) i to wszystko. Wybierając szparagi, zwróć uwagę, czy ich główki są jędrne i zamknięte, kolor soczysty oraz czy na pędach nie ma śladów pleśni. Same szparagi powinny mieć przyjemny, świeży zapach. Masz już swój idealny pęczek? Teraz wybierz sposób ich przygotowania >>