Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomarańczami z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

  • 4-6 porcji | 50 min

Sałatka z kurczaka i szparagów, z dodatkiem pomarańczy, orzechów oraz sosu na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary z powodzeniem może zastąpić obiad. Ta wyjątkowo smakowita kompozycja smaków pokona każdy głód i zaspokoi każdy apetyt! Nie tylko wspaniale prezentuje się na stole, lecz także szybko znika z talerza. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, póki trwa sezon na szparagi!

Składniki

2 pęczki szparagów
3 małe piersi z kurczaka
2 pomarańcze
3 łyżki orzechów włoskich lub pekan
2 łyżki oleju
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
tymianek świeży
pestki granatu
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Kurczaka przypraw ulubioną przyprawą, na przykład posiekanym świeżym tymiankiem lub rozmarynem, usmaż na oleju, przestudź i pokrój na kawałki.
  2. 2 Szparagi ugotuj, wystudź i pokrój na kawałki długości około 3 cm.
  3. 3 Z jednej pomarańczy otrzyj około ½ łyżeczki skórki, a następnie wyfiletuj ją i pokrój na cienkie plasterki.
  4. 4 Wymieszaj w misce kawałki kurczaka, szparagów, pomarańczy oraz orzechy.
  5. 5 Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. 6 Przygotuj sos: wyciśnij sok z drugiej pomarańczy, dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt, otartą skórkę pomarańczy, posiekany czosnek i tymianek i wymieszaj.
  7. 7 Sałatkę przed podaniem polej sosem i posyp pestkami granatu.
  8. 8 WSKAZÓWKA: Zamiast pomarańczy możesz dodać do sałatki 250 g pokrojonych truskawek.