Szparagi pieczone w cieście francuskim z dipem cytrynowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY

  • 4-8 porcji | 40 min

Szparagi zapiekane w cieście francuskim to fantastyczny pomysł na wykwintną przekąskę, w której zakochają się twoi bliscy! Chrupiące ciasto, gorący, ciągnący się apetycznie ser, szynka, aromatyczne szparagi, a na koniec – fantastyczny majonezowy dip własnej roboty. Oto perfekcyjne połączenie smaków i składników, które gwarantuje sukces kulinarny za każdym razem! Najlepiej smakuje na gorąco.

Składniki

Szparagi w cieście francuskim:
1 pęczek szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej szynki
8 plastrów sera gouda lub innego ulubionego sera
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
1 jajko
sezam lub czarnuszka
Dip cytrynowy:
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka świeżego tymianku
½ łyżeczki posiekanej świeżej mięty
sól
pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Szparagi w cieście francuskim:
  2. 2 Rozgrzej piekarnik, ciasto rozwiń na stolnicy posypanej mąką i wytnij osiem kwadratów.
  3. 3 Szparagi skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
  4. 4 Na każdym kwadracie ułóż plasterek szynki, plaster sera, 3-4 szparagi i zawiń.
  5. 5 Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką, układaj na blasze wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut na złocisty kolor.
  6. 6 Dip cytrynowy:
  7. 7 Wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY z jogurtem.
  8. 8 Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany tymianek i miętę oraz sól i pieprz do smaku.
  9. 9 Wymieszaj.
  10. 10 Podawaj w miseczce lub polej dipem upieczone szparagi w cieście.