Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

  • 4 porcje | 20 min

Szparagi z jajkiem sadzonym to kwintesencja szparagowej klasyki. Po ten przepis możesz sięgać za każdym razem, gdy masz ochotę na szybką i pożywną przekąskę, która dostarczy ci nie tylko energii, lecz także wspaniałych doznań smakowych. Koniecznie wypróbuj szparagi z jajkiem w wersji wzbogaconej o prażone migdały i sos majonezowy z kolendrą! Tak przygotowane podawaj na grzance z wiejskiego chleba. Palce lizać!

Składniki

1 pęczek drobnych szparagów
4 jajka
4 kromki chleba wiejskiego
masło
pieprz czerwony
szczypiorek
masło klarowane
Sos majonezowy:
6 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
150 g płatków migdałowych
1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

  1. 1 Sos majonezowy:
  2. 2 Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, wystudź i przełóż do wysokiego naczynia.
  3. 3 Dodaj kolendrę, Majonez Dekoracyjny WINIARY i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
  4. 4 Szparagi z jajkami sadzonymi:
  5. 5 Szparagi gotuj krótko, tak aby były chrupiące i nie straciły koloru – grubsze możesz przeciąć na połówki.
  6. 6 Na patelni rozgrzej masło i usmaż jajka sadzone.
  7. 7 Każdą kromkę chleba posmaruj przygotowanym wcześniej sosem majonezowym.
  8. 8 Na kromkach chleba układaj szparagi, a na wierzchu – jajka sadzone.
  9. 9 Posyp czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.