Mini-pie z białą kiełbasą

  • 40 min. / 4-8 porcji

Biała kiełbasa to jeden z najpopularniejszych wielkanocnych klasyków. Wiadomo, że doskonale pasuje do żurku, ale może warto spróbować jej też w innych, mniej typowych połączeniach? Chrupiące mini-pie z białą kiełbasą, podane z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, smakuje wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj je jako wielkanocną przekąskę, o dowolnej porze dnia.

Składniki

około 500-600 g gotowego ciasta kruchego
Farsz:
500 g białej kiełbasy surowej (najlepiej czosnkowej)
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego Winiary (do farszu i dodatkowo – do serwowania)
1 łyżka musztardy
1 cebula
100 g boczku wędzonego
150 g szpinaku świeżego

Sposób przygotowania

  1. 1 Małe foremki do ciasta typu pie wysmaruj dokładnie masłem. Gotowe ciasto podziel na trzy części.
  2. 2 Dwie części rozwałkuj na grubość około ½ cm. Rozwałkowanym ciastem wyłóż foremki, a następnie umieść je w lodówce, by ciasto dobrze się schłodziło. Możesz je też zamrozić.
  3. 3 Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz majonez i wymieszaj.
  4. 4 Cebule posiekaj w drobną kostkę, a boczek – w wąskie paski. Podsmażaj na patelni, aż całość się przyrumieni.
  5. 5 Szpinak umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do boczku z cebulą i duś, aż zmięknie. Przestudź i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
  6. 6 Tak przygotowany farsz nakładaj na ciasto w foremkach.
  7. 7 Nakrywaj cienko rozwałkowanymi płatami ciasta i dokładnie sklejaj wzdłuż brzegów. Na wierzchu każdego pie zrób małe nacięcie nożem.
  8. 8 Piecz ok 30 min w temp 180°C. Podawaj z Majonezem Dekoracyjnym Winiary, na ciepło lub na zimno.
  9. 9 Tip:
    Jako nadzienie do ciasta typu pie możesz też wykorzystać np. konfiturę z czerwonej cebuli, ser żółty lub pleśniowy. Pie możesz przygotować w różnych wersjach, w zależności od dostępności produktów.