Jajka z zielonymi szparagami

  • 40 min. / 8-12 porcji

Szukasz nowego przepisu na jajka faszerowane? Majonez Dekoracyjny Winiary, jak zawsze, służy inspiracją! Oto prosty przepis na jajka faszerowane zielonymi szparagami. Możesz je podawać nie tylko na Wielkanoc, lecz także, na przykład – jako przekąskę na domowym przyjęciu. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać do końca szparagowego sezonu!

Składniki

12 jajek
½ pęczka (około 250 g) zielonych szparagów
1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego Winiary
pęczek szczypiorku
1½ łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
szczypta czerwonego pieprzu do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
  2. 2 Oddziel żółtka od białek. Żółtka rozgnieć w osobnej misce widelcem na gładką masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz musztardę i wymieszaj.
  3. 3 Szparagi obierz z niejadalnych części i usuń twardą, zwłókniałą łodygę. Następnie obgotuj je przez około 5-10 min we wrzącej osolonej wodzie.
  4. 4 Po tym czasie szparagi osusz i zmiksuj z bułką tartą na gładką pastę (część szparagów możesz zachować do dekoracji). Dodaj do farszu i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. 5 Tak przygotowanym farszem wypełnij połówki jajek, dekorując na końcu posiekanym szczypiorkiem i pozostałymi szparagami (opcjonalnie posyp zmielonym czerwonym pieprzem).
  6. 6 Tip:
    Aby usunąć twardą i zwłókniałą końcówkę, chwyć szparag w połowie długości i odłam twardą część – powinna łatwo pęknąć w odpowiednim miejscu. Końcówki szparagów są świetnym dodatkiem do bulionu.

    Zamiast miksować szparagi, możesz je pokroić w drobną kosteczkę i dodać do żółtek z majonezem.

    Jajka faszerowane z zielonymi szparagami możesz też podawać z uprażoną na chips szynką dojrzewającą lub wędzonym boczkiem.
  7. 7 Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!