Jajka z chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami

  • 40 min./ 8-12porcji

Jajka faszerowane są wygodne do jedzenia, łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – świetnie smakują. To właśnie dlatego zawsze cieszą się dużym powodzeniem. W najbliższe święta możesz przygotować ich więcej, a Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni. Przy okazji koniecznie wypróbuj nasz kolejny pomysł na klasykę w nowym wydaniu, czyli jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem, Majonezem Dekoracyjnym Winiary i suszonymi pomidorami!

Składniki

12 jajek
6 plastrów boczku wędzonego
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
3-4 suszone pomidory

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
  2. 2 Oddziel żółtka od białek. Żółtka w osobnej misce rozgnieć widelcem na gładką i puszystą masę. Dodaj majonez, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone suszone pomidory.
  3. 3 Boczek rozłóż płasko na blaszce do pieczenia, posyp odrobiną cukru i praż piekarniku, aż zrobi się rumiany i chrupiący.
  4. 4 Połowę boczku drobno posiekaj, a pozostałą część zostaw do dekoracji. Dodaj do farszu, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. 5 Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek.
  6. 6 Udekoruj wierzch każdego jajka połamanym boczkiem, szczypiorkiem i kawałkami suszonego pomidora.
  7. 7 Tip: Farsz z jajek idealnie sprawdzi się jako pasta do kanapek.
  8. 8 Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!