Jajka faszerowane z awokado oprószone rzeżuchą i papryczką chili

  • 40 min. / 8-12porcji

Jajka faszerowane to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Na pewno nie raz zdarzyło Ci się je przyrządzać według własnego, sprawdzonego przepisu. Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nową wersją tej klasycznej przekąski – mamy świetny pomysł! Jajka faszerowane awokado z wiosennym akcentem w postaci rzeżuchy i szczypiorku, podawane z Majonezem Dekoracyjnym Winiary i posypane papryczką chili. Wielkanocne, wiosenne… Po prostu pyszne!

Składniki

12 jajek
2 dojrzałe awokado
2-3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki gęstego twarogu mielonego lub twarożku kanapkowego
sok z cytryny do smaku
1 płaska łyżka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
rzeżucha do dekoracji
papryczka chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przelej zimną wodą – dzięki temu łatwiej będzie je obrać. Następnie obierz i poprzekrawaj na połówki. Oddziel żółtka od białek.
  2. 2 Awokado obierz i usuń pestkę. Miąższ pokrój w dużą kostkę i wrzuć do malaksera. Dodaj majonez, żółtka, sok z cytryny, twarożek i bułkę tartą. Miksuj całość, aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem.
  3. 3 Tak przygotowanym farszem wypełniaj połówki jajek, obficie posyp rzeżuchą oraz papryczką chili (wedle uznania).
  4. 4 Tip:
    Awokado ma tendencję do lekkiego odbarwiania. Aby temu zapobiec, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. Podobnie jajka faszerowane z awokado można delikatnie skropić sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały kolor.

    Zamiast rzeżuchy możesz do dekoracji jajek faszerowanych wykorzystać także kiełki np. rzodkiewki, które mają równie ostry smak, jak rzeżucha. Dla wielbicieli subtelnych smaków polecamy kiełki, które są delikatniejsze w smaku.

    Farsz z żółtek i awokado świetnie sprawdzi się również jako pasta do kanapek.
  5. 5 Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!