Babka cytrynowa z majonezem

  • 1 godz.10 min. / 4-8 porcji

Cudowny zapach świeżo pieczonych ciast to nieodłączny element przygotowań do świąt. Pysznych wypieków nigdy dość, dlatego w tym roku do swojej listy ciast koniecznie musisz dodać babkę cytrynową z Majonezem Dekoracyjnym Winiary według naszego przepisu. Pięknie udekorowana, będzie zdobiła świąteczny stół aż do chwili, gdy rozprawią się z nią Twoje domowe łasuchy.

Składniki

4 jajka
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
¾ szklanki cukru
1-1½ łyżeczki Proszku do pieczenia Winiary
skórka otarta z jednej cytryny
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie Cukru wanilinowego Winiary
masło do wysmarowania formy
świeży tymianek, cukier puder i sok oraz skórka z cytryny

Sposób przygotowania

  1. 1 Białka ubijaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a piana z białek będzie sztywna. Dodaj cukier wanilinowy, żółtka i wymieszaj.
  2. 2 Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do ubitej piany. Delikatnie wymieszaj.
  3. 3 Następnie dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj.
  4. 4 Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  5. 5 Na koniec polej babę lukrem, utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
  6. 6 Możesz ją także udekorować świeżym tymiankiem i otartą skórką z cytryny.
  7. 7 Tip:
    Do dekoracji babki wielkanocnej możesz wykorzystać dowolne dodatki – np. owoce – świeże, kandyzowane lub suszone, bakalie, kolorowe posypki, czekoladę, marcepan czy ulubione wielkanocne mini słodycze.

    Zamiast cytryny, do ciasta i do dekoracji możesz wykorzystać sok i skórkę pomarańczową lub z limonki. Jeżeli chcesz, aby Twoja babka miała wiosenny, zielony kolor, możesz dodać do niej 1 łyżkę japońskiej mielonej herbaty matcha. Dzięki temu ciasto zyska także ciekawy smak.
  8. 8 Zobacz naszą reklamę wielkanocną i zainspiruj się!