Pasta z pieczonych buraków z serem kozim

  • 8 porcji | 60 min

Podobnie jak dobrze dobrane towarzystwo jest gwarancją udanej zabawy, tak odpowiedni zestaw składników to pewny sposób na pyszną przekąskę. Specjalnie z okazji karnawału mamy propozycję takiego połączenia smaków, które zapewni ciekawy i wyjątkowo apetyczny efekt. Przekonaj się, że przekąska nie musi być pracochłonna, by zachwycić smakiem. Wystarczy kilka buraków, Majonez Dekoracyjny Winiary, odrobina fantazji, szczypta inspiracji i oto jest! Pasta z pieczonych buraków – prosta, pyszna, niebanalna. W sam raz na karnawał!

Składniki

2-3 upieczone buraki (około 300g)
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
małe opakowanie miękkiego sera koziego
2 ząbki czosnku
garść uprażonych płatków migdałowych
sól, pieprz, suszony tymianek
precelki do ozdobienia

Sposób przygotowania

  1. 1 Upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. 2 Dodać Majonez Dekoracyjny Winiary, rozdrobniony ser kozi i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie sól, pieprz oraz tymianek do smaku. Wymieszać.
  3. 3 Podawać w kieliszkach do dowolnego rodzaju ciemnego pieczywa, obsypane uprażonymi płatkami migdałów i ozdobione precelkami.