Rolada szpinakowo-łososiowa z majonezem






Oto świetna, zimna przekąska na świąteczne śniadanie albo domowe przyjęcie! Będzie nie tylko ciekawą odmianą od klasycznych dań rybnych, lecz także piękną ozdobą stołu. Apetyczne kolory i pyszny smak sprawią, że niejedna ręka wyciągnie się po dokładkę!

Składniki

450 g mrożonego szpinaku
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka oleju do pieczenia
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżka chrzanu
300 g łososia wędzonego w plastrach
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1 Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź z wody na sicie.
  2. 2 Ubij białka na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj kolejno po 1 żółtku. Następnie wsyp pszesianą przez sito mąkę, dodaj odcedzony szpinak i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie możesz dodać starty czosnek).
  3. 3 Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wcześniej posmaruj papier odrobiną oleju – ułatwi to odklejenie ciasta po upieczeniu). Wyrównaj ciasto na blasze tak, aby uzyskać prostokąt i piecz w 180oC przez około 15 – 20 minut.
  4. 4 Wyjmij ciasto z piekranika, a gdy lekko ostygnie – posmaruj na całej powierzchni majonezem wymieszanym z chrzanem. Poukładaj płaty łososia, po czym zwiń całość w rulon, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. 5 Roladę podawaj pokrojoną na plastry o grubości około 2 – 3-centymetrów.