Ryba w papilotach z pomarańczami

  • 3 h / 4 porcje

Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!

Składniki

600 g filetu z łososia ze skórą
6 łyżek słodkiego sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
4 płaskie łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
4 goździki
4 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 pomarańcze
garść rodzynek

Sposób przygotowania

  1. 1 Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.
  2. 2 Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.
  3. 3 Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.
  4. 4 Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.
  5. 5 Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.
  6. 6 Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  7. 7 Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.