Ryba zapiekana pod pierzynką

  • 60 min. / 4-6 porcji

Dorsz to morski drapieżnik, który najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół oraz, oczywiście, Majonezu Dekoracyjnego WINIARY! Ta pyszna ryba o delikatnym smaku, przyrządzona w piekarniku, będzie idealnym daniem głównym na każdą okazję.

Składniki

4 filety z dorsza
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki śmietany 22%
pęczek ulubionych świeżych ziół
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1 Oczyszczone filety rybne skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i ułóż w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, wysmarowanym wcześniej oliwą.
  2. 2 W oddzielnej miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY ze śmietaną, połową posiekanych ziół i drobno posiekanym czosnkiem.
  3. 3 Każdą porcję ryby posmaruj łyżką przygotowanego sosu.
  4. 4 Rybę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180° C, aż majonez na wierzchu zrobi się rumiany, czyli około 25 – 30 minut.
  5. 5 Przed podaniem udekoruj pozostałymi świeżymi ziołami.