Tatar ze śledzia z awokado i kolendrą

  • 30 min. / 4-6 porcji

Klasyczna przekąska z nutką egzotyki, czyli śledzik z awokado i kolendrą, doskonale sprawdzi się jako drobna niespodzianka na świątecznym stole lub na niezobowiązującym domowym przyjęciu. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na podanie dobrego znajomego śledzia – sprawdź nasz przepis!

Składniki

4 filety z matiasa
1 mała czerwona cebula
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
pieprz
pęczek świeżej kolendry
ulubione ciemne pieczywo

Sposób przygotowania

  1. 1 Obierz awokado i odłóż 0,25 porcji. Wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz do smaku.
  2. 2 Na koniec posyp tatara posiekaną kolendrą i udekoruj odłożoną wcześniej porcją awokado, pokrojoną w drobną kostkę.
  3. 3 Podawaj w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach – po jednej porcji na miseczkę. Danie świetnie skomponuje się z ciemnym pieczywem.
  4. 4 Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona, przepłucz ją w wodzie lub namaczaj przez pół godziny przed przygotowaniem tatara.