Tatar ze śledzia

  • 30 min. / 4-6 porcji

Śledzik, grzybki, ogóreczki i Majonez Dekoracyjny WINIARY? To się musi udać! Łatwa do przygotowania przystawka z matiasem w roli głównej sprawi, że stołownicy nabiorą apetytu na więcej! Polecamy, nie tylko na Święta.

Składniki

4 filety z matiasa
2 ogórki kiszone lub konserwowe
kilka grzybków konserwowych
1 pieczona czerwona papryka bez skóry
1 mała czerwona cebula
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
pieprz do smaku
natka pietruszki
ulubione, ciemne pieczywo

Sposób przygotowania

  1. 1 Rybę, ogórki, grzybki, paprykę oraz cebulę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj.
  2. 2 Dodaj pieprz do smaku, musztardę i majonez dekoracyjny WINIARY.
  3. 3 Danie podaj w salaterce lub na ciemnym pieczywie posypane natką pietruszki.
  4. 4 Jeżeli chcesz aby danie wyróżniło się na swiątecznym stole podaj je w formie wieńca, które możesz ozdobić piórkami czerwonej cebuli, cienkimi plasterkami ogórka i kawałeczkami pieczonej papryki.
  5. 5 Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona to przepłucz ją w wodzie lub mocz wcześniej przez pół godziny.