Croissant z jajkiem

  • 25 min. / 4 porcje

Nie od dziś wiadomo, że Majonez Dekoracyjny WINIARY inspiruje do tworzenia nowych apetycznych połączeń i wymyślania własnych przepisów. Co powiesz na przykład na niecodzienne połączenie croissantów z jajkiem na twardo? Warto spróbować i przekonać się, że klasyczny zestaw jajko, majonez i szczypiorek, zaserwowany w croissancie, nabiera całkiem nowego wyrazu. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać jeszcze podsmażony boczek. Mmmm… Palce lizać!

Składniki

4 croissanty
Majonez Dekoracyjny WINIARY
garść rukoli i/lub roszponki (na każdą z porcji)
4 jajka
pęczek szczypioru
8 plasterków boczku (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo.
  2. 2 Croissanty poprzekrawaj na połówki, wzdłuż ich długości. Posmaruj każdą z części Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
  3. 3 Na dolnych połówkach croissantów układaj kolejno rukolę i/lub roszponkę i plastry ugotowanego na twardo jajka.
  4. 4 Całość posyp posiekanym szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. 5 Poskładaj połówki croissantów razem i zajadaj ze smakiem.
  6. 6 Opcjonalnie możesz dodać do kanapek smażone plastry boczku.