Kofty – śródziemnomorski przysmak z dipem majonezowym

  • ok 24 kofty | 25 min

Przywołaj klimat słonecznych wakacji dzięki przepisowi wprost z południa Europy! Grillowane szaszłyki z mielonego mięsa podawane ze śródziemnomorskim dipem na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary to nie tylko ciekawe urozmaicenie tradycyjnego grillowego menu. To także wspaniały smak pełen słońca, który możesz przywołać w prosty sposób dzięki naszemu przepisowi. Chwila wakacyjnej beztroski przy grillu? Kiedy tylko zechcesz!

Składniki

1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka cynamonu
sól do smaku
pieprz do smaku
 
SKŁADNIKI NA ŚRÓDZIEMNOMORSKI DIP:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 szt. drobno siekanych suszonych pomidorów
8 szt. posiekanych czarnych oliwek
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej szałwii
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. 1 Czerwone cebule i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mielonym mięsem oraz pozostałymi składnikami.
  2. 2 Formuj niewielkie kulki i nadziewaj na drewniane patyczki do szaszłyków.
  3. 3 Grilluj na rozgrzanym ruszcie po 5-6 minut z obu stron.
  4. 4 Osobno przygotuj dip śródziemnomorski, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
  5. 5 Gotowe kofty podawaj z dipem w osobnej miseczce.