Grillowane pałki z kurczaka po japońsku z sosem teriyaki

  • 6 porcje | 45 min + marynowanie

Pałki z kurczaka często trafiają na grilla, bo są smaczne i wygodne w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie ich smaku, mamy dla Ciebie przepis na pałki z kurczaka w wersji orientalnej. Specjalna marynata na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary oraz sos teriyaki, który przygotujesz samodzielnie w prosty sposób – oto składniki, które sprawią, że na nowo zachwycisz się smakiem grillowanego kurczaka. Dla odmiany – grilluj orientalnie z Majonezem Dekoracyjnym Winiary!

Składniki

1 kg pałek z kurczaka
 
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanego rozmarynu
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
 
SKŁADNIKI NA MAJONEZOWY SOS TERIYAKI:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku ananasowego
2 plastry drobno posiekanego ananasa
1 łyżeczka tartego imbiru
1 posiekany ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. 1 Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce.
  2. 2 Dodaj pałki z kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  3. 3 Następnie grilluj pałki przez około 30 min., często obracając.
  4. 4 Przygotuj sos teriyaki, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
  5. 5 Gotowe pałki podawaj z sosem w osobnej miseczce.