Texański burger z grilla

  • 4 porcje | 25 min

Składniki

1 kg mielonej wołowiny
4 bułki hamburgerowe
1 duży pomidor
garść liści ulubionej mieszanki sałat
4 pikle
1 drobno posiekana czerwona cebula
1 cała czerwona cebula
pietruszka lub inne ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
 
SKŁADNIKI NA SOS BBQ:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
¼ łyżeczka gałki muszkatołowej
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy w płynie Winiary
½ łyżeczki cynamonu
szczypta cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. 1 Mięso mielone wymieszaj dokładnie z posiekaną cebulą, solą i pieprzem.
  2. 2 Uformuj płaskie burgery i grilluj na rozgrzanym grillu z obu stron, na złoty kolor.
  3. 3 W czasie, gdy burgery będą się grillować, przygotuj sos, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
  4. 4 Bułki hamburgerowe przekrój na pół i podgrzej na grillu, by były chrupiące.
  5. 5 Spód każdej zgrillowanej bułki posmaruj sosem BBQ, a następnie układaj na niej liście sałaty, gorącego burgera, plaster pomidora, pokrojone pikle, cebulę pokrojoną w piórka, listek natki pietruszki, po czym przykryj wierzchnią częścią bułki.
  6. 6 Podawaj przebite patyczkiem do szaszłyków.