Burger z grilla – teksańska uczta z tradycyjnym sosem bbq

  • 6 porcje | 45 min

Poszukiwany! Gorący burger prosto z grilla z tradycyjnym sosem BBQ, podany w chrupiącej bułce! Nagroda: radość bliskich i znajomych. Burgery z grilla w stylu amerykańskiego barbecue to zawsze świetny pomysł. Dzięki naszemu przepisowi możesz je przygotowywać tak często, jak zechcesz. Potrzebujesz tylko mielonej wołowiny, dobrej bułki z sezamem i oczywiście doskonałego sosu BBQ na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji i poczuj klimat amerykańskiego pogranicza we własnym ogródku!

Składniki

BURGERY:
1 kg mielonej wołowiny
2 duże czerwone cebule
ulubiona sałata
10 korniszonów
1 duży słodki pomidor
pól pęczka posiekanej kolendry (opcjonalnie)
sól
pieprz do smaku
6 bułek hamburgerowych
 
SKŁADNIKI NA SOS BBQ:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
¼ łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy w płynie Winiary
½ łyżeczki cynamonu
szczypta cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. 1 Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  2. 2 Poszatkuj 1 czerwoną cebulę i wymieszaj z mieloną wołowiną.
  3. 3 Dopraw solą, pieprzem i uformuj kotlety.
  4. 4 Grilluj po 6 min. z każdej strony.
  5. 5 Bułki poprzecinaj na połówki, układaj na ruszcie przeciętą stroną do dołu i grilluj po 2 min.
  6. 6 Dolną połówkę każdej bułki posmaruj sosem, a następnie układaj kolejno liście sałaty, upieczone na grillu burgery, pokrojonego w plastry pomidora, korniszony pokrojone na połówki, drugą czerwoną cebulę* pokrojoną w plastry oraz, opcjonalnie, kolendrę.
  7. 7 Na koniec wszystko jeszcze raz polej sosem i przykryj drugą połówką bułki.
  8. 8 *pokrojoną w plastry cebulę możesz zalać dwoma łyżkami soku z cytryny i odstawić na 30 minut, dzięki czemu będzie miała delikatniejszy smak