Grillowany kalafior i kapusta pekińska z trzema wyśmienitymi sosami do wyboru

  • 4 porcje | 25 min

Kalafior i kapusta przygotowane na grillu? Czemu nie? Wystarczy, że uzupełnisz smak warzyw jednym z wyśmienitych sosów na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary i pyszna przekąska gotowa! Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak wiele może zmienić jeden, za to starannie dobrany i pełen smaku dodatek. Apetyczny crispy bacon, wytrawny buraczkowo-czosnkowy czy orientalny słodko-kwaśny? Trudny wybór… Najlepiej spróbuj każdego z proponowanych sosów i przekonaj się, który sprawdza się najlepiej!

Składniki

1 kalafior
1 kapusta pekińska
 
SKŁADNIKI NA SOS SŁODKO-KWAŚNY:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka tartego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka keczupu
1 łyżka octu winnego
pęczek posiekanego szczypiorku
 
SKŁADNIKI NA SOS BURACZKOWO-CZOSNKOWY:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
1 łyżka zblendowanych buraczków
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
 
SKŁADNIKI NA SOS CRISPY BACON:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
4 plasterki boczku wysmażonego na chrupko na suchej patelni i pokruszonego
½ drobno posiekanej czerwonej cebuli
1 drobno posiekana papryczka chili

Sposób przygotowania

  1. 1 Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki każdego sosu.
  2. 2 Kalafior pokrój na plastry grubości około 1 cm.
  3. 3 Kapustę przekrój na pół.
  4. 4 Grilluj warzywa na rozgrzanym ruszcie po 7 minut z każdej strony.
  5. 5 Sosy podawaj w osobnych miseczkach.