Grillowana kukurydza – teksański przysmak z sosem majonezowym z mango i jalapeno

  • 4 porcje | 25 min

W tym sezonie zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im teksański przysmak – kukurydzę prosto z grilla z pysznym sosem majonezowym z mango, papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. Apetycznie przyrumieniona kukurydza będzie prezentować się wyjątkowo apetycznie, a sprytnie wywinięte liście zapewnią wygodny uchwyt dla każdej gorącej kolby. Ten prosty przepis gwarantuje efekt WOW za każdym razem, gdy zechcesz z niego skorzystać!

Składniki

4 kukurydze w kolbach
 
SKŁADNIKI NA SOS:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary
2 łyżki musu z mango
1 łyżeczka posiekanego marynowanego jalapeno
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych

Sposób przygotowania

  1. 1 Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  2. 2 Kukurydze obierz z włosowatych liści, a duże zielone wywiń na zewnątrz i przewiąż sznurkiem.
  3. 3 Tak przygotowane grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 12 min, często obracając.
  4. 4 Sos do kukurydzy podawaj w osobnej miseczce.
  5. 5 Jeśli chcesz, możesz też na każdą kolbę, zaraz po upieczeniu, położyć odrobinę masła.