Lekka sałatka z warzyw i arbuza

  • 4 porcje | 30 min

Oto typowo letnia sałatka! Orzeźwiająca, cudownie soczysta i świeża w smaku, słowem – idealna na słoneczne dni. Jest tak lekka, że możesz delektować się nią bez ograniczeń, a do tego tak prosta, że możesz przygotować ją w każdej chwili. Doskonale sprawdzi się na ogrodowym przyjęciu – podana w wydrążonych połówkach arbuza z pewnością zaprezentuje się bardzo egzotycznie i wzbudzi zainteresowanie gości. Odrobina sosu miętowo-majonezowego subtelnie podkreśli smak składników.

Składniki

SAŁATKA:
1 nieduży arbuz
2 małe ogórki
200 g mieszanki żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanego młodego szczypiorku
150 g sera typu feta
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
 
MAJONEZ MIĘTOWY:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1 Przekrój arbuza na pół. Wykrój miąższ.
  2. 2 Arbuza, ogórki i ser pokrój w dość dużą kostkę, a pomidorki koktajlowe – na pół.
  3. 3 Wlej łyżkę soku z cytryny.
  4. 4 Przygotuj majonez miętowy, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj go do sałatki.
  5. 5 Przełóż wszystko do wydrążonej połówki arbuza i posyp na wierzchu szczypiorkiem.