Tacos z nowalijkami

  • 4 porcje | 30 min

Nowalijki po meksykańsku? Czemu nie! Oto przepis na łatwą i sycącą przekąskę z kurczakiem i awokado, która doskonale zaspokoi nawet duży głód. Pikantna w smaku, z wiosennym akcentem w postaci świeżych warzyw, świetnie sprawdzi się nie tylko w domu, lecz także na spacerze czy pikniku. Najlepiej jeść ją na zimno, bez użycia sztućców. Do tej przekąski polecamy trzy różne sosy do wyboru: majonez jalapeno, majonez z limonką i szczypiorkiem lub majonez mango. Każdy inny, wszystkie pyszne!

Składniki

TACOS:
1 szt. awokado
1 mała sałata rzymska
mały pęczek szczypiorku
2 szt. piersi z kurczaka
2 młode pomidory lub 10 szt. pomidorków wiśniowych (cherry)
1 łyżeczka pikantnej papryki
sól i pieprz do smaku
6 placków soft tacos
 
MAJONEZ JALAPENO:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżka posiekanych marynowanych papryczek jalapeno (lub więcej, w zależności od preferen-cji)
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego oregano
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
½ dojrzałego mango

Sposób przygotowania

  1. 1 Pierś z kurczaka oprósz solą, pieprzem oraz pikantną papryką i usmaż na patelni.
  2. 2 Gotowe i ostudzone mięso pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
  3. 3 Podgrzej placki tacos na patelni, a następnie rozłóż na nich pokrojoną sałatę i pomidory oraz kurczaka.
  4. 4 Przygotuj sos majonezowy – po prostu dokładnie wymieszaj składniki z wybranego przepisu.
  5. 5 Polej sosem składniki ułożone na placku i ściśle zwiń.
  6. 6 Sałatę w przepisie możesz zastąpić młodym szpinakiem.