Sałatka coleslaw podana w miseczce z ciasta von ton

  • 4 porcje | 30 min

Ciasto von ton jest często wykorzystywane w kuchni chińskiej i tajskiej. Zwykle przygotowuje się z niego pierożki, my jednak mamy dla Ciebie ciekawy przepis, w którym upieczone, chrupiące ciasto von ton służy jako miseczka dla klasycznej sałatki coleslaw. To prosty sposób, by popularną sałatkę zmienić w atrakcyjną przekąskę, która cieszy nie tylko podniebienie, lecz także oko – apetycznymi kolorami świeżych warzyw.

Składniki

24 płatki ciasta Von ton
5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
2 łyżki octu jabłkowego
½ główki młodej kapusty
1 młody por
3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka Przyprawy w Płynie WINIARY
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1 Ciasto von ton układaj w foremkach do mufinów tak, żeby powstały miseczki. Piecz przez 12 do 15 min w 180°C.
  2. 2 W tym czasie cienko poszatkuj młodą kapustę, pokrój pora i kolendrę.
  3. 3 W miseczce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, ocet, ostrą paprykę i Przyprawę w Płynie WINIARY.
  4. 4 Wymieszaj sos z warzywami, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. 5 Nakładaj do upieczonych miseczek z ciasta von ton.
  6. 6 Na wierzchu posyp kolendrą lub natką pietruszki.