Spring rolls z nowalijkami

  • 4 porcje | 30 min

Składniki

1 kalarepka
2 młode marchewki
½ młodej sałaty
2 młode ogórki
1 pęczek szczypiorku typu dymka
12 arkuszy papieru ryżowego
4 łyżki prażonego sezamu
 
Podawaj z majonezem sezamowo-imbirowym lub majonezem orientalnym.

Sposób przygotowania

  1. 1 Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.
  2. 2 Sałatę umyj i usuń jej twarde części.
  3. 3 Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.
  4. 4 Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop wszystkie warzywa z łyżki.
  5. 5 Na dużą patelnię wlej gorącą wodę, wyłóż arkusz papieru ryżowego i namocz przez ok. 15 sekund.
  6. 6 Wyłóż papier ryżowy na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw i liść sałaty.
  7. 7 Zawiń najpierw jeden bok na nadzienie, delikatnie je ugniatając, następnie załóż do środka dwa przeciwległe boki, po czym zwiń do końca roladkę.
  8. 8 W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
  9. 9 Każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.
  10. 10 Przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki.