Spring rolls z nowalijkami

  • 4 porcje | 30 min

Chcesz zabłysnąć na domowym przyjęciu? Zaserwuj gościom warzywne sushi! Na młode warzywa w owijce z papieru ryżowego skusi się każdy, także najmłodsi domownicy. Podane w ten sposób sprawdzą się jako lekka przekąska między posiłkami, a z dodatkiem ulubionego sosu na bazie Majonezu Dekoracyjnego okażą się wspaniałą kompozycją smaków. Są wygodne do jedzenia i prezentują się wyjątkowo efektownie. Spróbuj tej przekąski z majonezem jabłkowo-orzechowym, sezamowo-imbirowym i orientalnym i przekonaj się, który pasuje najlepiej!

Składniki

SPRING ROLLS:
1 kalarepka
2 młode marchewki
½ młodej sałaty
2 młode ogórki
1 pęczek szczypiorku typu dymka
12 arkuszy papieru ryżowego
4 łyżki prażonego sezamu
 
MAJONEZ JABŁKOWO-ORZECHOWY:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżeczka musztardy dijon
1,5 łyżki masła orzechowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania

  1. 1 Kalarepkę, ogórki i marchewkę pokrój na cienkie słupki typu julienne.
  2. 2 Sałatę umyj i usuń jej twarde części.
  3. 3 Dymkę pokrój na odcinki, odpowiadające długości słupków z warzyw.
  4. 4 Ocet ryżowy, wymieszany z wodą, wlej do spryskiwacza i rozprowadź równomiernie na warzywach lub po prostu skrop nim wszystkie warzywa przy pomocy łyżki.
  5. 5 Do dużej patelni wlej gorącą wodę. Włóż arkusz papieru ryżowego i namaczaj go przez ok. 15 se-kund.
  6. 6 Wyłóż na ściereczkę, posyp prażonym sezamem, pośrodku połóż po kilka słupków warzyw oraz liść sałaty.
  7. 7 Zawiń najpierw jeden bok, delikatnie ugniatając nadzienie, załóż do środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwiń roladkę do końca.
  8. 8 W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki.
  9. 9 Następnie każdą z nich przekrój delikatnie na pół tak, żeby było widać warzywny środek.
  10. 10 Jedz palcami, maczając w ulubionym sosie.
  11. 11 Jak przygotować sos? To proste! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisów na sosy i gotowe!