Sałatka z nowalijek podana w słoiku

  • 4 porcje | 35 min

Nowalijki to jeden z najmilszych uroków wiosny, a z pewnością najsmaczniejszy. Jest wiele przepi-sów na przekąski ze świeżych warzyw. Możesz podawać je na śniadanie, obiad i kolację, chrupać między posiłkami, a nawet… przygotować w wersji na wynos! Przepis jest prosty. Wystarczy drobno pokroić warzywa, włożyć do słoika, doprawić ulubionym sosem i gotowe! W ten sposób możesz cieszyć się porcją świeżych warzyw, gdzie tylko zechcesz – na pikniku, na spacerze, a nawet w przerwie w pracy.

Składniki

SAŁATKA:
1 kalarepa
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek natki pietruszki
2 młode ogórki
 
MAJONEZ JOGURTOWY:
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
skórka i sok z ½ cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1 Pokrój młodą kalarepkę w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, ogórka w kostkę, a natkę pie-truszki grubo posiekaj.
  2. 2 Kalarepkę skrop odrobiną cytryny.
  3. 3 Warzywa układaj warstwowo w słoikach.
  4. 4 W miseczce wymieszaj majonez z sokiem i skórką z cytryny oraz jogurtem.
  5. 5 Dopraw solą i pieprzem do smaku. Warzywa polej sosem, a całość ozdób natką pietruszki lub szczy-piorkiem.
  6. 6 Sałatka będzie smakowała wyśmienicie także z majonezem bazyliowo-cytrynowym. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki z przepisu i gotowe!