Sałatka coleslaw podana na liściach kapusty

  • 4 porcje | 30 min

Coleslaw to sałatka znana i lubiana. Tym razem proponujemy ją w wyjątkowym, wiosenno-letnim wydaniu, podawaną na liściach kapusty. To wyśmienite połączenie młodych świeżych warzyw z pysznym sosem majonezowo– musztardowym, dzięki któremu sałatka zyskuje wyrazisty charakter. Możesz podawać ją do obiadu, lecz doskonale sprawdzi się także jako samodzielna przekąska lub dodatek do grillowanych potraw.

Składniki

200 g młodej kapusty czerwonej
200 g młodej kapusty białej
2 młode marchewki
5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 łyżka ostrej musztardy typu Dijon
2 łyżki octu winnego, może być też jabłkowy
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania

  1. 1 Z czerwonej kapusty zdejmij miękkie liście. Większe wierzchnie usuń delikatnie tak, żeby pozostały w całości, tworząc naturalną miseczkę.
  2. 2 Białą kapustę poszatkuj drobno.
  3. 3 Oskrobaną młodą marchewkę pokrój w cieniutkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. 4 Przygotuj sos – wymieszaj ze sobą dokładnie Majonez Dekoracyjny WINIARY, musztardę, cukier i ocet.
  5. 5 W salaterce przemieszaj kapustę z marchewką, dodaj sos majonezowy, sól, pieprz do smaku i wszystko razem jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na ½ do 1 godziny, tak, żeby wszystkie smaki się przegryzły, a warzywa odrobinę zmiękły.
  6. 6 Przełóż sałatkę do miseczek z liści. Każdą porcję posyp posiekanym szczypiorkiem.