Carpaccio z buraków

  • 8 -12 porcji | 2 godz 30 min

Składniki

6-8 szt. niedużych, młodych buraków, w zależności od ich wielkości*
½ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru brązowego
5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
150 g sera z pleśnią typu lazur
świeży tymianek – mały pęczek
sól i pieprz do smaku
rukola do ozdoby

Sposób przygotowania

  1. 1 Buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).
  2. 2 Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego mandoliny i zrobić to w rękawiczkach, aby nie ubrudzić rąk.
  3. 3 Przełóż buraki do głębokiego naczynia i zalej oliwą oraz octem balsamicznym, dodaj liście tymianku, cukier, sól i pieprz do smaku.
  4. 4 Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
  5. 5 Ser pleśniowy rozgnieć wraz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY tak, żeby powstała gładka masa.
  6. 6 Rozłóż buraki na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo-majonezowym i udekoruj garścią rukoli.
  7. 7 *Dla lepszego efektu wizualnego możesz upiec buraki o różnych kolorach, np. czerwone i żółte.