Burracio czyli carpaccio z buraków

  • 4 porcje | 30 min + pieczenie i marynowanie buraków

Ta prosta przekąska wyjątkowo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu, dzięki pięknym, naturalnym kolorom składników. Jej bogaty, wytrawny smak, zaskoczy Twoich najbliższych i sprawi, że odkryją buraczki na nowo. Ta przekąska jest tak pyszna, że chciałoby się jeść ją na okrągło, a do tego – doskonale zaostrza apetyt. Podawaj z sosem serowo-majonezowym i ciesz się kulinarnym sukcesem.

Składniki

6-8 szt. niedużych, młodych buraków, w zależności od ich wielkości*
½ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru brązowego
5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
150 g sera z pleśnią typu lazur
świeży tymianek – mały pęczek
sól i pieprz do smaku
rukola do ozdoby

Sposób przygotowania

  1. 1 Młode buraki umyj dokładnie, osusz, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temp 180° na ok. 60-80 minut – w zależności od wielkości buraków (wbity widelec powinien miękko wchodzić).
  2. 2 Następnie pokrój je w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
  3. 3 Przełóż do głębokiego naczynia i zalej oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
  4. 4 Dodaj liście tymianku, cukier sól i pieprz do smaku. Zostaw do zamarynowania na minimum 1 godzinę.
  5. 5 Ser pleśniowy rozgnieć z Majonezem Dekoracyjnym Winiary tak, żeby powstała gładka masa.
  6. 6 Rozłóż plastry buraczków na płaskim talerzu, całość polej sosem serowo – majonezowym i udekoruj garścią rukoli.
  7. 7 Przekąska będzie wyglądała jeszcze piękniej, jeśli użyjesz buraczków w różnych kolorach – czerwonych i żółtych.
  8. 8 UWAGA: Do krojenia i obierania buraków warto użyć rękawiczek, by nie ubrudzić rąk.