Jajka faszerowane krewetkami

  • 12 porcji | 100 min

Jajka faszerowane pesto z orzeszków ziemnych, żółtek, startego parmezanu, natki pietruszki, majonezu i oliwy, podawane ze smażonymi krewetkami marynowanymi w soku pomarańczowym z czosnkiem.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary – 2 łyżki
Jajka - 6 sztuk
Orzeszki ziemne solone - 30 g
Natka pietruszki - 0,5 pęczka
Sok z cytryny - 1 łyżka
Ser twardy parmezan lub pecorino - 20 g
Pomarańcze - 2 sztuki
Czosnek - 1 ząbek
Krewetki z ogonkami – 12 sztuk
Oliwa
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają. Zalej zimną wodą.
  2. 2 Jajka obierz, przekrój wzdłuż i wybierz żółtka. Przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
  3. 3 Przygotuj pesto. Orzeszki, żółtka, starty ser, natkę, majonez, 2 łyżki oliwy umieść w misie miksującej blendera. Dopraw pieprzem i zmiksuj.
  4. 4 Krewetki obierz z pancerzyków i usuń jelita. Wyciśnij sok z pomarańczy do miski z oczyszczonymi krewetkami dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynuj przez godzinę. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, przesmaż odsączone krewetki około 2 minut.
  5. 5 Jajka wypełnij pesto. Na każdym jajku ułóż po jednej krewetce.