Jajka faszerowane pieczarkami

  • 12 porcji | 25 min

Jajka z farszem z duszonych na maśle pieczarek i cebulki, startych żółtek i majonezu, doprawione pieprzem i solą, podawane na liściach sałaty roszponki, udekorowane świeżą natką pietruszki i kiełkami pora lub rzodkiewki.

Składniki

Majonez Dekoracyjny Winiary - 1 łyżka
Mała cebula – 1 sztuka
Pieczarki – 6 sztuk (250 g)
Masło – 1 łyżka
Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk
Sól
Pieprz
Kiełki rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 1 Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  2. 2 Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. 3 Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, duś do odparowania płynu. Ostudź.
  4. 4 Jajka przekrój na połowę, wyjmij żółtka.
  5. 5 Pieczarki, majonez i żółtka połącz. Dopraw solą i pieprzem, nałóż na połówki jajek.
  6. 6 Przyozdób kiełkami pora lub rzodkiewki.