Marynowane jajka w kolorach wiosny

  • 8 porcji dla smaku| 45 min + 2 dni marynowania

Wszyscy znamy zwyczaj malowania pisanek. Ale czy wiesz, że same jajka też mogą być kolorowe? Wystarczy kilka świeżych warzyw, garść przypraw i odrobina octu, a piękne barwy wiosny rozkwitną na Twoim stole. Kolorowe jajka na twardo na pewno wyróżnią się wśród świątecznych potraw i będą niezapomnianą atrakcją każdego wielkanocnego posiłku. Jako dodatek do tej wyjątkowej przekąski najlepiej sprawdzi się sos szczypiorkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Składniki

16 jajek ugotowanych na twardo (po cztery jajka na każdy kolor)
KOLOR POMARAŃCZOWY: - 1 duża marchewka - 2 ząbki czosnku - 3 plastry surowego obranego buraka - szczypta szafranu
KOLORY ŻÓŁTY: - 2 łyżki stołowe kurkumy - 6 plasterków imbiru (może być nieobrany) - 8 ziarenek czarnego pieprzu
KOLOR FIOLETOWY: - 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty - 0,5 łyżeczki goździków lub kminku
KOLOR RÓŻOWY: - pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki - 3 liście laurowe - 1 obrana szalotka
Sos szczypiorkowy: - 4 czubate łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY - pęczek szczypiorku - łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania

  1. 1 Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na różne kolory umieść w osobnych słoikach.
  2. 2 Do każdego słoika włóż ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.
  3. 3 Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni.
  4. 4 Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni. Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.