Piętrowa przekąska z jajkiem i pumperniklem

  • 8 porcji | 35 min

Pumpernikiel, jajko na twardo i porcja pasty rybnej, a wszystko to w nowym apetycznym wydaniu – ozdobione świeżym zielonym koperkiem i kiełkami! Oto świetny sposób na powitanie wiosny lub urozmaicenie menu. Ta piętrowa przekąska ma w sobie tak wiele pysznych składników, że naprawdę trudno jej się oprzeć.

Składniki

4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
pieprz czarny ziarnisty
1 sztuka niewielkiego, wędzonego pstrąga
pęczek koperku
16 okrągłych kromek chleba pumpernikiel
garść kiełków buraka

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i podziel na 2 połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż do osobnej miseczki.
  2. 2 Do żółtek dodaj pozostałe składniki: wędzoną rybę bez ości oraz majonez. Rozdrobnij je widelcem i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw pastę świeżo mielonym pieprzem i dodaj posiekany koperek.
  3. 3 Na jednej kromce pumpernikla rozsmaruj pastę, po czym przykryj drugą kromką.
  4. 4 W miejsca po żółtkach nałóż pastę – dla ładniejszego efektu możesz użyć rękawa cukierniczego.
  5. 5 Żeby połączyć chleb i jajko, na wierzchu pumpernikla połóż odrobinę pasty. Na niej umieść połówkę jajka. Udekoruj gałązką koperku i kiełkami buraka lub innymi ulubionymi kiełkami.