Słoikowa zapiekanka z jajkiem

  • 4 porcji | 35 min

Zastanawiasz się, jak w nowy i niebanalny sposób można podać jajka? A co powiesz na jajka zapiekane w małych słoiczkach, razem z pomidorami i wędzonym boczkiem lub szynką? To przekąska, która wygląda imponująco, smakuje wspaniale, a do tego jest bardzo łatwa do przygotowania. W sam raz na wiosenne śniadanie!

Składniki

4 jajka
4 łyżeczki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
łyżka posiekanego szczypiorku
młody por
4 plasterki boczku wędzonego
2 pomidory
1 łyżka masła
pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. 1 Cztery słoiczki wysmaruj w środku masłem.
  2. 2 Pomidory pokrój w kostkę, wyjmując nasiona. Szczypiorek posiekaj. Do słoiczków wkładaj pomidory i pokrojony w paski boczek oraz posiekanego pora, na to – łyżka majonezu i szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
  3. 3 Następnie do każdego ze słoiczków wbij ostrożnie jajko.
  4. 4 Nagrzej piekarnik do 180°C. Do brytfanki wlej gorącą wodę tak, żeby po włożeniu słoiczków sięgała do połowy ich wysokości.
  5. 5 Piecz przez około 15 min. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.