Jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka

  • 10 porcji | 35 min

Jajka z pastą z suszonych pomidorów doskonale sprawdzą się jako przekąska o każdej porze dnia. Są pyszne, wygodne do jedzenia i łatwe do przygotowania. Ozdobione wstążeczką z zielonego ogórka prezentują się bardzo wiosennie i dekoracyjnie. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo z kilku prostych składników możesz przyrządzić smaczną i efektowną przekąskę.

Składniki

3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
5 jajek
5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
50 g sera typu feta
pieprz
1 długi ogórek
sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Cztery z nich podziel na równe połówki.
  2. 2 Jedno całe jajko oraz wyjęte z pozostałych jajek żółtka włóż do miseczki, dodaj 2-3 suszone pomidory, ser i majonez. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. 3 Resztę suszonych pomidorów posiekaj bardzo drobno i dodaj do pasty. Całość dopraw pieprzem.
  4. 4 Ogórek ze skórką umyj bardzo dokładnie i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw). Ułóż na talerzu i skrop odrobiną cytryny.
  5. 5 Połówki jajek wypełnij przygotowaną pastą, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
  6. 6 Na wykałaczki nabij plasterki ogórka tak, żeby ułożyły się we wstążkę. Każdą połówkę jajka z pastą udekoruj ogórkową wstążką.