Babeczki majonezowe z kremem kawowym

  • 12 porcji | 75 min

Świąteczne, lekkie babeczki z dodatkiem Majonezu, ze słodko-gorzkim kremem, oprószone ziarnami kawy.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary - 3 łyżki
Cukier wanilinowy Winiary - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia Winiary - 0,75 łyżeczki
Jajka - 3 sztuki
Cukier - 170 g
Mąka ziemniaczana - 85 g
Mąka pszenna - 85 g
Krem:
Masło - 150 g
Cukier puder - 300 g
Espresso - 2 łyżki
Mleko - 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. 1 CIASTO: Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. 2 Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  3. 3 Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie mieszając. Dodaj majonez i aromat. Całość delikatnie wymieszaj.
  4. 4 Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  5. 5 KREM: Masło ubij z połową cukru na gładką masę.
  6. 6 Dodaj mleko, resztę cukru, dalej ubijaj przez 3-4 minuty.
  7. 7 Na koniec dodaj kawę wystudzoną do temperatury pokojowej.
  8. 8 Do dekoracji użyj ziaren kawy.