Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

  • 12 sztuk | 75 min

Czekoladowe babeczki na bazie majonezu, przyozdobione delikatnym wiśniowym kremem z mascarpone.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary - 3 łyżki
Cukier wanilinowy Winiary - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia Winiary - 0.75 łyżeczki
Jajka - 3 sztuki
Cukier - 170 g
Mąka ziemniaczana - 85 g
Mąka pszenna - 85 g
Kakao - 30 g
Krem:
Śmietanka 30% - 250 ml
Serek mascarpone - 200 g
Galaretka wiśniowa Winiary - 0,5 opakowania
Cukier puder - 30 g

Sposób przygotowania

  1. 1 CIASTO: Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. 2 Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  3. 3 Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao.
  4. 4 Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, delikatnie mieszając. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.
  5. 5 Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  6. 6 KREM: Ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj serek, pół opakowania galaretki wiśniowej i cukier. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
  7. 7 Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut. Przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki. Do ozdoby gotowych babeczek użyj kandyzowanych wiśni i listków mięty.