Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

  • 12 sztuk | 75 min

Aromatyczne babeczki czekoladowo-pomarańczowe z puszystym czekoladowym kremem.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary -3 łyżki
Cukier wanilinowy Winiary - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia Winiary - 0,75 łyżeczki
Jajka - 3 sztuki
Mąka ziemniaczana - 85 g
Mąka pszenna - 85 g
Skórka pomarańczowa -40 g
Czekolada gorzka posiekana - 40 g
Krem:
Masło - 150 g
Cukier puder - 300 g
Kakao -50 g
Mleko - 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. 1 CIASTO: Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. 2 Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  3. 3 Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
  4. 4 Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę delikatnie mieszając. Dodaj majonez, skórkę pomarańczową i posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj.
  5. 5 Przełóż ciasto do foremek napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  6. 6 KREM: Masło ubij z połową cukru na gładką masę. Dodaj mleko, resztę cukru, kakao i dalej ubijaj przez 3-4 minuty. Masę przełóż do szprycy z dowolną końcówką.