Strucla przeplatana z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

  • 12 sztuk | 10-12 h

Świąteczna strucla przeplatana z aromatycznym nadzieniem czekoladowo-migdałowym.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary -3 łyżki
Cukier wanilinowy Winiary - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia Winiary - 0,75 łyżeczki
Jajka - 3 sztuki
Mąka ziemniaczana - 85 g
Mąka pszenna - 85 g
Skórka pomarańczowa -40 g
Czekolada gorzka posiekana - 40 g
Krem:
Masło - 150 g
Cukier puder - 300 g
Kakao -50 g
Mleko - 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. 1 Wymieszaj mąkę, cukier, sól drożdże i otartą skórkę z limonki. Dodaj jajka i wodę. Wyrób ciasto w mikserze, następnie dodaj majonez i wyrabiaj cisto do momentu połączenia się z majonezem.
  2. 2 Odstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby dojrzało.
  3. 3 Migdały podpraż na suchej patelni, posiekaj nożem.
  4. 4 Rozpuść masło z czekoladą, dodaj cukier puder i kakao. Powstanie gęsta pasta.
  5. 5 Wyciągnij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj połowę ciasta.
  6. 6 Wysmaruj ciasto połową czekolady i posyp połową migdałów. Zwiń całość w rulon jak na struclę.
  7. 7 Rozetnij zrolowane ciasto wzdłuż na dwie podłużne części (nie rozcinaj go do końca), następnie spleć połówki naprzemiennie ze sobą. Wykonaj te same czynności z drugą połową składników.
  8. 8 Umieść oba warkocze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz około 30 minut.
  9. 9 Opcjonalnie ciasto można polać lukrem.