Czekoladowo piernikowe muffiny z pomarańczowym kremem

  • 12 sztuk | 60 min

Aromatyczne czekoladowo piernikowe muffiny z puszystym pomarańczowym kremem mascarpone.

Składniki

Ciasto:
Majonez - 100 g
Cukier trzcinowy Muscovado - 120 g
Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Soda - 1 łyżeczka
Jajko - 1 sztuka
Mleko - 125 ml
Mąka tortowa - 150 g
Kakao - 20 g
Krem:
Mascarpone - 250 g
Śmietana 30% - 150 ml
Cukier puder - 50 g
Pomarańcze (skórka) - 2 sztuki

Sposób przygotowania

  1. 1 Majonez, cukier i jajko utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie dodaj mleko, wymieszaj.
  2. 2 Mąkę przesiej do miski z kakao, sodą i przyprawą do piernika.
  3. 3 Połącz suche składniki z mokrymi. Miksuj do połączenia się składników.
  4. 4 Przygotuj formę do muffinek (12 sztuk). Wypełnij foremki do 2/3 wysokości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz muffiny około 25 minut.
  5. 5 Ubij śmietanę z cukrem. Następnie wmieszaj delikatnie mascarpone i otartą skórkę z 2 pomarańczy. Masę odstaw do lodówki na 30-40 minut.
  6. 6 Schłodzoną masę przełóż do szprycy z dowolną końcówką i udekoruj babeczki. Do ozdoby gotowych babeczek użyj skórki pomarańczowej.