Babka z kakao

  • 12 porcji | 60 min

Zakręcona babka z kakao oraz majonezem, polana przepysznym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary - 150 g
Cukier wanilinowy Winiary - 1 opakownie
Proszek do pieczenia Winiary - 1 łyżeczka
Jajka - 4 sztuk
Cukier - 0,75 szklanki
Mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki
Mąka pszenna - 0,5 szklanki
Ciemne kakao - 1 łyżeczka
Likier jajeczny (adwokat) - 1 szklanka
Aromat pomarańczowy (5 kropli)
Lukier:
Cukier puder - 200 g
Sok z cytryny - 3 łyżki
Wrząca woda - 4 łyżki

Sposób przygotowania

  1. 1 Piekarnik rozgrzej do 175°C.
  2. 2 Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
  3. 3 Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z majonezem, dokładnie wymieszaj.
  4. 4 Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Wyłóż 3/4 masy białej.
  5. 5 Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
  6. 6 Piecz 40 minut w temp. 170°-180°C.
  7. 7 Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.