Tort czekoladowy z solonymi pistacjami i karmelem

  • 12 sztuk | 210 min

Tort czekoladowy na bazie majonezu z solonymi pistacjami i słodkim, czekoladowym karmelem.

Składniki

Ciasto:
Majonez - 1,5 szklanki
Mąka tortowa - 2 i 2/3 szklanki
Kakao - 0,75 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
Soda - 1/3 łyżeczki
Jajka - 4 sztuki duże
Cukier - 1,5 szklanki
Woda -1,5 szklanki
Szczypta soli
Krem:
Pokruszone solone pistacje - 150g–200g
Masło - 200 g
Gorzka czekolada - 400 g
Woda - 0,25 szklanki
Cukier- 0,75 szklanki
Śmietana 30% - 250 ml

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez, mieszaj jeszcze przez chwilę do połączenia składników. Pod koniec dodaj wodę i dalej miksuj.
  2. 2 Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Połącz suche składniki z mokrymi mieszając mikserem do połączenia się składników.
  3. 3 Przygotuj tortownicę o średnicy 28cm. Spód wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Piecz w 160 -170 stopniach przez około 50 min do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
  4. 4 Ostudź następnie rozetnij ciasto nitką lub ostrym długim nożem na trzy części.
  5. 5 Czekoladę połam i włóż do większej miseczki.
  6. 6 Cukier zagotuj z wodą do momentu aż osiągnie złotawy kolor, następnie dodaj śmietanę. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki karmel.
  7. 7 Karmel przelej do czekolady, całość mieszaj aż powstanie gładki krem. Odstaw do wystudzenia na około 20-30 minut.
  8. 8 Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach na puszysty krem, dodaj je łyżką do masy czekoladowo-karmelowej.
  9. 9 Następnie dodaj pokruszone pistacje, wymieszaj wszystko łyżką.
  10. 10 Krem podziel na cztery części. 3 częściami przełóż blaty następnie posmaruj kremem tort z zewnątrz.
  11. 11 Górę tortu możesz obsypać pokruszonymi pistacjami. Podawaj schłodzony.