Piernik z wiśniową konfiturą czekoladową i bitą śmietaną

  • 12 sztuk | 180 min

Cudownie pachnący Świętami piernik z aromatyczną wiśniową konfiturą, czekoladą i bitą śmietaną.

Składniki

Ciasto:
Majonez Dekoracyjny Winiary -1 szklanka
Cukier trzcinowy - 1,5 szklanki
Jajka - 4 sztuki
Cukier wanilinowy - 1,5 łyżeczki (można zastąpić laską wanilii)
Mąka tortowa - 1,5 szklanki
Kakao - 0,5 szklanki
Sól - 0,5 łyżeczki
Soda - 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100g)
Bita śmietana:
Śmietana 30% - 1,25 szklanki
Cukier - 1 łyżka
Czekolada gorzka - 0,5 tabliczki
Polewa:
Konfitura wiśniowa z całymi owocami - 2 słoiczki
Alkohol brandy lub jakaś wiśniówka - 2 łyżki (opcja)
Wanilia - 1 laska
Sok i skórka z 1 limonki
Sól - szczypta

Sposób przygotowania

  1. 1 Jajka cukier oraz majonez utrzyj mikserem na jednolitą masę. Mąkę przesiej do miski z kakao, sodą, solą i przyprawą do piernika. Czekoladę grubo przesiekaj nożem tak, aby po upieczeniu czekolada była wyczuwalna w cieście. Połącz suche składniki z mokrymi w mikserze, na końcu dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. 2 Przygotuj tortownicę o średnicy około 26 cm. Dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki przesmaruj masłem. Wlej ciasto do formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto i wyrównaj ostrym nożem lub nitką, żeby było płaskie.
  3. 3 Konfiturę wiśniową przełóż do rondelka i zagotuj, dodaj nasiona z laski wanilii i sama laskę (lub cukier wanilinowy). Zetrzyj do rondelka skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Dodaj alkohol i sól. Całość gotuj na małym ogniu w celu zagęszczenia całości, a następnie wystudź.
  4. 4 Śmietanę ubij z cukrem w mikserze.
  5. 5 Rozsmaruj polewę z konfitury na wcześniej upieczonym cieście. Śmietanę wyłóż na wiśnie, zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią całość. UWAGA- ciasto przechowuj w lodówce przed podaniem.