Babeczki majonezowe z kolorową posypką

  • 24 porcji | 75 min

Majonez Dekoracyjny WINIARY jest niezastąpiony jako składnik sałatek, przekąsek, sosów i dipów. Teraz możesz łatwo przekonać się, że może być także idealnym składnikiem deserów. Po prostu wypróbuj nasz przepis na lekkie babeczki majonezowe z puszystym kremem czekoladowym. Przyozdobione kolorową posypką będą wyglądały wyjątkowo słodko i apetycznie. Babeczki majonezowe jako niecodzienny deser? Pysznie!

Składniki

CIASTO NA BABECZKI:
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
1 opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
0,75 łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY
3 jajka
170 g cukru
85 g mąki ziemniaczanej
85 g mąki pszennej
skórka otarta ze sparzonej wrzątkiem cytryny
KREM CZEKOLADOWY:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
150 g mascarpone
3 łyżki kakao
gotowa kolorowa posypka

Sposób przygotowania

  1. 1 BABECZKI:
  2. 2 Piekarnik rozgrzej do 170°C
  3. 3 Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsyp cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  4. 4 Dodaj cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszaj. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
  5. 5 Do masy jajecznej dodawaj stopniowo suche składniki, a następnie majonez, delikatnie mieszając.
  6. 6 Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do połowy wysokości. Piecz 25 minut.
  7. 7 KREM:
  8. 8 Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i kakao. Wymieszaj delikatnie.
  9. 9 Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na przestudzone babeczki.
  10. 10 Na koniec udekoruj babeczki kolorową posypką.